Ja hoor… 6:00 je bed uit. Waarom?

“Als je hieraan gewend bent, sta je iedere dag met 2-0 voor”

De wekker…  De natuurlijke vijand van je slaap. Wanneer hij je slaapkamer betreedt, treed de standaardreactie in: uitzetten! verder slapen! Want, laten we eerlijk zijn, slapen is een prettige bezigheid. Toch blijkt uit onderzoeken dat vroeg opstaan veel positieve effecten heeft. Daar ga ik je meer over vertellen. Vanmorgen wilde ik om 6:00 m’n bed uit. Dit mislukte. 6 uur werd 6:10 en dat werd 6:35. Uiteindelijk was ik er nog wel vroeg uit, maar dat was niet makkelijk en ook niet met plezier. Waarom is het eigenlijk zo moeilijk om ‘s ochtends direct op te staan en wat is het voordeel als je eenmaal uit bed bent?

SUCCES

Al mijn hele leven ben ik geinteresseerd in hoe we als mens werken en het behalen van succes. Waarom handelen of denken we op een bepaalde manier? Waarom is het soms zo voorspelbaar wat we als mens doen en hoe kunnen we het zo sturen dat ons helpt met ons eigen succes te behalen? Als life coach staat voor mij deze laatste vraag centraal: Hoe zorg je ervoor dat je succesvol wordt in jouw leven? Een vraag die soms meer vragen oproept dan antwoorden geeft. Want, hoe weet je wat jouw succes is? Wanneer weet je dat je het hebt bereikt en waarom hebben we moeite te doen wat nodig is? In dit blog gaan we in op deze onderwerpen. Aan de hand van voorbeelden van succesvolle mensen, psychologische theorieen en praktische tips word je geholpen stap voor stap te werken naar het bereiken van jouw doelen en het najagen van je dromen.

6:00 am, EEN POSITIEVE INVLOED OP JE LEVEN

Uit een onderzoek onder 20 CEO’s van grote bedrijven (Pepsico, Apple, Amzone etc.) kwam een bijzonder eigenschap die alle CEO’s gezamelijk hebben: ze staan dagelijks voor 6 uur op. Nu is het niet zo, dat je direct CEO wordt als je om 6 uur je bed uitkomt. Sterker nog, je zou kunnen verwachten dat mensen met zo’n drukke baan juist wat slaap zouden kunnen gebruiken. Waarom dan toch zo vroeg op?

DUS… WAT LEVERT HET OP?

Iedereen slaapt nog

Wanneer je vroeg op staat, heb je de eerste paar uur van de dag een moment dat niemand je stoort. Mensen slapen. Sociale media slapen. Telefoons slapen. Iedereen slaapt, behalve de krantenjongen. Dit zorgt ervoor dat je de eerste uren productief kunt zijn en de dingen doen waar je meestal niet aan toekomt.

De Creative uurtjes

Dit klinkt misschien gek: In de ochtend ben je het meest creatief! “Wat? Nee man, dan ben ik juist moe.” Oke, oke, wacht. Listen up. Doordat je hersenen het meest zijn opgeladen na een paar uur slaap zorgt dat voor de meeste creativiteit. Dit in combinatie met ‘geen afleiding’ zorgt ervoor dat je je meest geniale werk kunt gaan maken in de ochtend. Of, een middagdutje. Dat kan ook.

Tijd om tijd te hebben en om tijd in te delen

In de ochtend is er nog niemand die wat van je verwacht. Want, iedereen slaapt. Sterker nog, het voelt alsof het extra uurtjes zijn. Een beetje alsof we van zomer naar wintertijd gaan, maar dan niet op zondag. Alle tijd dus om even rustig aan te doen, na te denken wat je die dag gaat doen en hoe ervoor te zorgen dat je niet hoeft te haasten. Je bent immers niet voor niets eerder opgestaan.

Jouw doelen behalen

Stel, je werkt. Aan het einde van je werkdag kom je thuis en ben je moe. Je energie heb je gestopt in de tijd waarvoor je betaald krijgt. In de tijd van je baas. Nu is het jouw tijd, tijd om uit te rusten! Logisch. Maar here’s the downside. De tijd die ‘voor jou’ is, ben je vermoeid. En dat, my fellow friend, is net niet relax. Wat als je ‘jouw tijd’ hebt voordat je naar werk gaat? Dan ben je nog fris en kun je de tijd beter benutten om jouw doelen te behalen. Misschien iets voor jezelf beginnen, gaan sporten of schrijven. Je kan hier nu alle energie in stoppen. (Kun je in de laatste uurtjes van je werk wel iets vermoeider zijn).

LEUK… MAAR IK BEN MOE IN DE OCHTEND!

Wel genoeg blijven slapen!

Alright, fair enough. We hebben uiteindelijk allemaal genoeg slaap nodig om productief te blijven, want ieder mens heeft gemiddeld zo’n 6 tot 9 uur slaap nodig. De oplossing hiervoor is eerder naar bed gaan. Best wel lekker. Je verschuift eigenlijk je uren waarin je slaapt, en wees eerlijk. Wat doe je nu nog echt na 22:00?

Gewoontes veranderen niet direct

Als je er een gewoonte van wilt maken om vroeg je bed uit te komen, hoef je niet te verwachten dat dit direct lukt. Bouw het daarom op. Begin met één dag in de week. Daarna 2, 3… You get the point. Het zorgt er ook voor dat als het op maandag niet direct lukt, je niet volledig hebt gefaald voor de week en nog een kans hebt. Maar voornamelijk dat je rustig went aan de verandering van je gewoonte.

What to do? What to do?

De wekker gaat. Wekker uit. Wat moest ik ook alweer doen? Euh, denk. Denk. Geen idee. Back to sleep. Als je net wakker bent, wil je lichaam nog niet direct meewerken om wakker te worden. Hij is moe en wil weer terug in slaapmodus. Als je dan geen duidelijk idee hebt wat je gaat doen, waarom zou dan wakker worden? Het helpt daarom om voor het slapen gaan een duidelijk idee te hebben wat je gaat doen als je wakker wordt. Zie het alsof je je verslaapt, dan ben je direct wakker en weet je dat je je moet aankleden en opschieten. Maar als je eigenlijk nog 15 minuten hebt… dan gebruik je die liever om nog even te slapen.

Practice what you preach!

Het is zeker niet altijd even gemakkelijk om vroeg je bed uit te komen. Helemaal niet als je het niet bent gewend. Op vrijdagavond ben ik soms te moe en moet ik ‘nee’ zeggen tegen m’n vrienden om naar de kroeg te gaan. Helemaal als ik de volgende ochtend fit wil zijn om sporttrainingen te geven.

Toch heeft het veel voordelen en zelf merk ik dat de ochtenden me rust geven, zorgen dat ik meer gedaan krijg op een dag en mentaal frisser ben. Ook moet ik erbij zeggen dat het wel een aantal weken heeft geduurd voordat ik er iedere (doordeweekse)dag om 6:00 uit was. Vooral omdat ik zeker nog niet altijd op tijd in bed lag. Maar wanneer je er eenmaal aan gewend bent, sta je iedere dag met 2-0 voor.

 

GESCHREVEN DOOR GERBEN ROOSINK
Hoe Zorg Je Voor Psychologische Veiligheid In Het Team?

Hoe Zorg Je Voor Psychologische Veiligheid In Het Team?

Ken jij het gezegde: "spreken is zilver, zwijgen is goud"? Ik vind dit gezegde grote onzin eerlijk gezegd haha. Tegenwoordig lijkt het er namelijk op alsof we geen fouten mogen maken, het niet oneens met elkaar mogen zijn, altijd 'ja knikken' en liever onze mond...

Lees meer
De Reden Waarom Teamleden Zich Niet Volledig Uitspreken

De Reden Waarom Teamleden Zich Niet Volledig Uitspreken

Als leider wil je weten wat er speelt in het team. Weten hoe iemand denkt, hoe iemand erin zit en hoe je jouw teamleden kunt helpen het beste uit zichzelf te halen. Maar je kunt als leider helaas geen gedachten lezen. Al denk je soms van wel. Want vaak merk je dat...

Lees meer
Interpreteren Van Jouw Vertrouwenstest Resultaten

Interpreteren Van Jouw Vertrouwenstest Resultaten

Je hebt de e-mail ontvangen met de resultaten van jouw ingevulde Vertrouwenstest. Je ziet de score van elk onderdeel: prestatievaardigheden, teambuilding en energiemanagement. Lees hieronder hoe je dit moet interpreteren. wat is jouw score?     HOE TE...

Lees meer

NEEM CONTACT OP

Hoi, ik ben Sander!

Heb je een vraag of ben je benieuwd of dit bij jouw bedrijf past? Stuur mij dan een berichtje.

SANDER HOOIJMAN

Accountmanager | Mind the Body

    NAAM:

    E-MAILADRES:

    NUMMER:

    BERICHT: