Wij gunnen jullie allemaal stress

Ruim 17% van werkend Nederland kampt met een burn-out. 1 op de 6! Laten we eerlijk zijn, dat is belachelijk veel. Stress is de grote oorzaak en dat ontstaat vaak door negatieve gedachten over jezelf, controle willen hebben of perfectionisme. Deze gedachten komen dan weer vaak vanuit onze prestatiecultuur: altijd maar meer. En dat is precies waar we voorstander van zijn, meer! 

Behalve meer burnouts dan, dat niet. Als je blijft lezen, nemen we je mee in waarom we denken dat stress helemaal niet zo slecht is. Daar zitten alleen wel wat voorwaarden aan.

WAAROM GUNNEN WE JE STRESS?

Iedereen weet inmiddels wel dat je uit je comfortzone moet gaan om te groeien. Uit je comfortzone gaan en stress ervaren (fysiek, mentaal of emotioneel) gaan hand in hand. Alleen op het moment dat je uit je comfortzone gaat, groei je nog niet. Sterker nog, je wordt juist ‘zwakker’. Hierover hebben we een blog geschreven dat je hier kan lezen. Door je stress op te volgen met een periode van herstel, zorg je pas echt dat je groeit. Dus als je wilt groeien als persoon, zul je in stress moeten komen, opgevolgd door herstel. 

EUSTRESS & DISTRESS

Er zijn twee vormen van stress. Eustress en distress. Eustress, dat is wat we je gunnen. Dit is de stress die je kunt ervaren vlak voor een wedstrijd, tijdens een grote reis of voor een belangrijke presentatie. Het zet je op scherp, zorgt voor adrenaline en maakt je energieker. In onze ogen: The Good Stress.

Maar blijf je te lang of in een te hoge mate van stress dan kom je in je distress. Op dat moment heeft je lichaam nauwelijks meer gelukshormonen en voornamelijk cortisol in zich. Dat is dus wat je niet wilt want dat leidt tot depressie, angst en breakdowns.

DUS WAAR ZIT DAN HET PROBLEEM IN ONS MOOIE LAND?

Het probleem zit hem niet in stress op zich, want dat hebben we genoeg. Het probleem zit hem in te weinig periodes van herstel. 

We snappen dat het niet altijd makkelijk is, want je baas, klant, kind, partner of hond willen iets van je. En jij bent een echte presteerder toch? Dus jij kunt dat aan en weet dat je rust nodig hebt, zodat je iedereen morgen weer beter kunt helpen. 

Maar dat beseffen we vaak nog niet en dit laat ons over gaan naar het volgende punt: Accepteren van de realiteit. 

VOORBEELD:

Sport is daar een lekker voorbeeld in: als jij 10 push-ups kunt en dan echt niet meer omhoog komt, moet je niet doen alsof je er toch 13 kunt door de oefening niet meer goed uit te voeren. 10 maar? Wat een loser ben ik. NEE, NEE, NEE! Waarom is het zo moeilijk om te accepteren hoe het is? Het is niet dat je er iets aan kunt doen. Of naja, vandaag niet. Over een langere termijn kun je er wat aan doen, maar op korte termijn is dit alles wat je hebt kunnen geven. 10 is wat je vandaag kunt. Je hebt alles gegeven, jezelf uit je comfortzone gehaald en hebt je rust verdiend. 

Het verdienen, gelijk het laatste struikelblok van dit blog.

WANT WANNEER VERDIEN JE RUST?

Om eerlijk te zijn, zie we bij onszelf hier ook wel eens een probleem. Aan het einde van de dag denken we namelijk… shit, toch wel een beetje geslackt. Niet echt alles gegeven. Niet echt m’n best gedaan. Laten afleiden, laten verleiden en in het moment dat we er bijna waren, dat we bijna uit onze comfortzone waren, stopten we. Daar slapen we toch echt minder lekker op, want het is toch lekkerder als je met een voldaan gevoel gaat rusten.

Kun je daar nu nog wat aan doen? Ja, doe het! Zo niet, morgen een nieuwe kans en vind een manier om toch uit die comfortzone te komen. Dit doen mensen in de prestatiecultuur. Die komen uit hun comfortzone, maar niet te ver, want ze vertrouwen er ook op dat ze hun grenzen kennen. Puur omdat dat is wat ze doen, een beetje uit hun comfortzone, zichzelf bewust met stress opzadelen en daarna rusten. 

Dat is wat een optimale prestatiecultuur is.

Nu willen we niet zeggen dat dit allemaal makkelijk is. Zeker niet zelfs, want we leren niet vanaf jongs af aan hoe we hiermee om moeten gaan.

Als we dat wel hadden geleerd, was het allemaal makkelijk geweest

Daarom… als jij een bedrijf of team wilt aansturen dat ‘high performance’ is, zul je wel moeten weten wat dat inhoudt. Als jij in een bedrijf wilt werken met een high performance cultuur, zul je wel moeten snappen dat jij verantwoordelijk bent voor je eigen groei. Als je geluk hebt, heb je een manager die heeft geleerd voor high performance. Alleen de meeste managers hebben geleerd voor het werk dat jij gaat doen, waren daar goed in en zijn daarom nu een stapje hogerop gekomen. 

MIND THE BODY KAN JE HIERMEE HELPEN

Onze missie is om van Nederland gezonde winnaars te maken. Mensen die groeien richting hun doelen, omdat ze zichzelf uitdagen en daarna herstellen. Wil jij een team dat groeit, gezond is en daardoor prestaties behaald? Neem dan contact met ons op en we kunnen altijd een keertje gaan sparren! Mail naar: gerben@mindthebody.life

Hoe Zorg Je Voor Psychologische Veiligheid In Het Team?

Hoe Zorg Je Voor Psychologische Veiligheid In Het Team?

Ken jij het gezegde: "spreken is zilver, zwijgen is goud"? Ik vind dit gezegde grote onzin eerlijk gezegd haha. Tegenwoordig lijkt het er namelijk op alsof we geen fouten mogen maken, het niet oneens met elkaar mogen zijn, altijd 'ja knikken' en liever onze mond...

Lees meer
De Reden Waarom Teamleden Zich Niet Volledig Uitspreken

De Reden Waarom Teamleden Zich Niet Volledig Uitspreken

Als leider wil je weten wat er speelt in het team. Weten hoe iemand denkt, hoe iemand erin zit en hoe je jouw teamleden kunt helpen het beste uit zichzelf te halen. Maar je kunt als leider helaas geen gedachten lezen. Al denk je soms van wel. Want vaak merk je dat...

Lees meer
Interpreteren Van Jouw Vertrouwenstest Resultaten

Interpreteren Van Jouw Vertrouwenstest Resultaten

Je hebt de e-mail ontvangen met de resultaten van jouw ingevulde Vertrouwenstest. Je ziet de score van elk onderdeel: prestatievaardigheden, teambuilding en energiemanagement. Lees hieronder hoe je dit moet interpreteren. wat is jouw score?     HOE TE...

Lees meer

NEEM CONTACT OP

Hoi, ik ben Sander!

Heb je een vraag of ben je benieuwd of dit bij jouw bedrijf past? Stuur mij dan een berichtje.

SANDER HOOIJMAN

Accountmanager | Mind the Body

    NAAM:

    E-MAILADRES:

    NUMMER:

    BERICHT: