Leer Leven Als Een Atleet

Iedereen weet dat je goed in je vel moet zitten als je goed prestaties wil leveren. Maar vaak associëren mensen “goed in je vel zitten” met mentale gesteldheid en niet fysieke gesteldheid. Ook vergeten mensen vaak dat je fysieke gesteldheid invloed kan hebben op je hoe je je voelt. Daarom gaan we het in deze blog hebben over het belang van fysieke gesteldheid.

ZORG VOOR JEZELF ZOALS EEN ATLEET

De eerste blog over “gesteldheid” gaat over de fysieke gesteldheid en dit uit zich in actie/stress en rust/herstel. Je kan namelijk pas optimaal presteren als fysieke stress wordt afgewisseld met rust. In de sport gebruiken ze hiervoor de term: supercompensatie. Na een fysieke training is het van belang om rust te nemen, waardoor de spieren kunnen herstellen om vervolgens te groeien. Het is niet het één of het ander, maar een combinatie van die twee die ervoor zorgen dat je stabiel groeit. In de rest van je leven, zoals op werk, is dit eigenlijk niet anders. Wanneer je intensief bezig bent met een bepaald project, is het van belang om daarna ook nog zoveel rust te nemen als dat je actie hebt ondernomen. Op deze manier groei je. 

Atleten weten dit ook, en iedereen kan iets leren van de mindset van een atleet. Veel mensen denken dat een atleet alleen voor het lichaam moet zorgen, maar zij vergeten daarbij hoe belangrijk focus is voor een topprestatie in de sport. Als je niet goed eet, drinkt een slaapt kun je niet goed focussen en presteer je minder goed. Daarom zijn veel atleten druk met het op pijl houden van hun behoeften. Ze drinken voldoende water, eten voornamelijk voeding dat hun lichaam ten goede komt, en zij zorgen ervoor dat ze voldoende slapen zodat ze uitgerust kunnen trainen en presteren. Iedereen kan hier een voorbeeld aan nemen, maar toch doen we dat lang niet allemaal. Waarom is dat?

PRESTATIEMAATSCHAPPIJ

We leven in een prestatiemaatschappij. Dat wil zeggen dat er van ons verwacht wordt dat we constant presteren. Want als je niet presteert dan verlies je bijvoorbeeld je baan, heb je geen inkomen meer, geen huis en geen eten. Je moet het dus goed doen in het leven. Dit legt veel druk op ons en daardoor vergeten we vaak om voor onszelf te zorgen. Na een lange dag werken is het makkelijker om een pizza te bestellen dan om gezond te koken. En als je druk aan het werk bent kun je makkelijk vergeten om te drinken. Werk je veel? Dan schiet ook slaap er nog wel eens bij in. Uiteindelijk gaat dit zich allemaal opstapelen en voel je je niet alleen fysiek maar ook mentaal slecht. Dus wat kun je daaraan doen?

ONTDEK JOUW OPTIMALE FYSIEKE GESTELDHEID

De eerste stap naar een betere fysieke gesteldheid, en dus indirect ook een betere mentale gesteldheid, is het kennen van jouw lichaam en jouw behoeftes. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die prima kunnen werken op 6 uur slaap per nacht, terwijl anderen minimaal 8 uur nodig hebben. Sommige mensen hebben meer voeding nodig dan anderen en ook het effect van soorten voeding en dranken is bij iedereen anders. Het is belangrijk om goed te luisteren naar je lichaam.

WEET WAT JE EET

Wist je dat zo’n 70% van de wereldbevolking een mate van lactose-intolerantie heeft? Iemand die lactose-intolerant is kan lactose (melksuiker) in de meeste melkproducten niet of niet volledig verteren. Iedereen kan lactose-intolerant worden, maar mensen uit Azië, Afrika en Zuid-Amerika hebben het meest last van lactose-intolerantie. Grote kans dus dat ook jij een vorm van lactose-intolerantie hebt zonder dat je dat weet, zeker als jouw achtergrond in één van deze continenten ligt. Maar ook een glutenallergie (coeliakie) komt vaker voor dan je denkt. Bij coeliakie is het lichaam is overgevoelig voor gluten. Wanneer iemand dan toch gluten eet (zoals graanproducten) kan dit tot erge buikklachten leiden. Momenteel hebben zo’n 170.000 mensen in Nederland coeliakie, waarvan een groot deel dit niet eens weet. En de verwachting is dat dit getal alleen maar groter gaat worden. Zelfs als je geen coeliakie hebt kun je alsnog een glutenintolerantie hebben, want ook daarvan stijgen de aantallen. Het is dus niet verkeerd om een keer kritisch te kijken naar wat je eet en hoe je je daarbij voelt. Krijg je last van je maag of krijg je andere klachten na het eten van bepaalde voeding? Luister hier dan naar en ga op onderzoek uit. Je lichaam probeert je namelijk iets te vertellen.

JUISTE VOEDING

Het eten van de juiste voeding kan soms als een hele opgave voelen, zeker als je net een lange dag hebt gewerkt en je geen zin hebt om te koken. Toch hoeft het niet moeilijk te zijn. Goede voeding is de basis voor jouw lichaam en geeft het de brandstof die het nodig heeft om te presteren. Hierbij staan groenten, fruit, noten, zaden, goede vetten en goede eiwitten centraal, net als voldoende water. Ook is het belangrijk om zo natuurlijk mogelijk te eten waarbij de voedingsproducten door zo min mogelijk verwerkingsprocessen zijn gegaan. 

Als je het vaak moeilijk vindt om gezond te koken kun je dit oplossen door een eetschema te maken. Elke week bepaal je wat je op welke dag gaat eten en haal je hier de boodschappen voor. Als je dan thuiskomt na het werk hoef je helemaal niet meer na te denken over wat je gaat maken en heb je alle ingrediënten al in huis. Een andere oplossing is een mealprep. Hierbij maak je in één keer eten klaar voor meerdere dagen. Deze porties kun je dan eventueel invriezen. Zo hoef je het alleen nog maar in de magnetron te zetten als je thuiskomt.

SLAAP EN ADEMHALING

Rust is erg belangrijk voor je fysieke gesteldheid. Wanneer we slapen herstelt ons lichaam van alles wat het de dag ervoor heeft gedaan. Ook ons brein krijgt dan de kans om informatie te verwerken, wat belangrijk is als we ons de volgende dag willen concentreren. Daarom is het goed om te kijken naar jouw slaapritme. Heb je veel of weinig uren slaap nodig? Sta je graag vroeg op of ga je liever laat naar bed? Iedereen heeft een eigen chronotype: een natuurlijk ritme van slapen en opstaan. Dit is het verschil tussen vroege vogels en nachtbrakers. Tenzij je eigen baas bent, kan helaas niet iedereen altijd voor zichzelf bepalen hoe laat de wekker gaat. Daarom is het belangrijk om uit te zoeken hoe je jouw chronotype zo goed mogelijk kunt laten passen in jouw dagelijkse routine.

Bij rust hoort ook ademhaling. Wanneer je goed ademt geef je jouw lichaam de juiste hoeveelheid zuurstof die het nodig heeft om te functioneren. Maar een groot deel van de mensheid ademt verkeert, bijvoorbeeld te snel of door de mond. Wanneer je door de mond ademt krijg je veel te veel zuurstof. Ook maakt je lichaam zich dan klaar voor de actiestand, waardoor je eigenlijk constant paraat staat. Dit kan je veel onrust geven. Let daarom goed op je ademhaling en adem rustig door je neus. Als je door je neus ademt krijg je namelijk precies de juiste hoeveelheid zuurstof binnen.

BEWEGING

Tot slot, beweging. Tegenwoordig zijn er veel mensen met een kantoorbaan. Deze mensen zitten veel uren achter elkaar en krijgen daardoor niet genoeg beweging. Dit kan een negatieve impact hebben op je fysieke gesteldheid. Je bent dan namelijk niet goed in vorm en dit kan leiden tot veel verschillende gezondheidsklachten. Vaak vinden mensen het ook lastig om tijd vrij te maken voor beweging of vinden ze sport vervelend. Het kan dan een oplossing zijn om te bewegen tijdens andere activiteiten. Zo kun je bijvoorbeeld de fiets nemen naar de supermarkt, een rondje gaan wandelen tijdens te lunchpauze, of op de skeelers naar een vriend of vriendin gaan. Wanneer je ruimte maakt om te bewegen tijdens alledaagse activiteiten en afspraken wordt het een stuk makkelijker om er routine van te maken.

MEER INFORMATIE?

Wil jij meer weten over het verbeteren van jouw fysieke gesteldheid?
Leer meer hierover in onze Mind the Body Workshop. 

Hoe Zorg Je Voor Psychologische Veiligheid In Het Team?

Hoe Zorg Je Voor Psychologische Veiligheid In Het Team?

Ken jij het gezegde: "spreken is zilver, zwijgen is goud"? Ik vind dit gezegde grote onzin eerlijk gezegd haha. Tegenwoordig lijkt het er namelijk op alsof we geen fouten mogen maken, het niet oneens met elkaar mogen zijn, altijd 'ja knikken' en liever onze mond...

Lees meer
De Reden Waarom Teamleden Zich Niet Volledig Uitspreken

De Reden Waarom Teamleden Zich Niet Volledig Uitspreken

Als leider wil je weten wat er speelt in het team. Weten hoe iemand denkt, hoe iemand erin zit en hoe je jouw teamleden kunt helpen het beste uit zichzelf te halen. Maar je kunt als leider helaas geen gedachten lezen. Al denk je soms van wel. Want vaak merk je dat...

Lees meer
Interpreteren Van Jouw Vertrouwenstest Resultaten

Interpreteren Van Jouw Vertrouwenstest Resultaten

Je hebt de e-mail ontvangen met de resultaten van jouw ingevulde Vertrouwenstest. Je ziet de score van elk onderdeel: prestatievaardigheden, teambuilding en energiemanagement. Lees hieronder hoe je dit moet interpreteren. wat is jouw score?     HOE TE...

Lees meer

NEEM CONTACT OP

Hoi, ik ben Sander!

Heb je een vraag of ben je benieuwd of dit bij jouw bedrijf past? Stuur mij dan een berichtje.

SANDER HOOIJMAN

Accountmanager | Mind the Body

    NAAM:

    E-MAILADRES:

    NUMMER:

    BERICHT: