Kwetsbaarheid Is Kracht

Het is januari.
Het begin van het jaar en erg warm is het niet. Toch nemen wij de deelnemers van de teambuildingsdag mee naar buiten. Het bedrijf heeft zich gecommitteerd aan het opleiden van de teams en het personeel. Eén voor één dompelt een team zich voor twaalf weken onder in de wereld van persoonlijk leiderschap, teambuilding en teambonding. Deze keer is het een team van negen leden waarvan twee net nieuw zijn. 

Enigszins nerveus bewegen zij zich naar buiten en zien de zware spullen al staan. Lege kisten, tassen met onnodig veel zand en jerrycans die tot de nok toe gevuld zijn. Het is hun taak om zich van punt A naar punt B te bewegen in een tijdslimiet die zij zichzelf gesteld hebben, 5:30 minuut voor ongeveer één kilometer. De eerste keer is het aftasten, veel gestuntel, de sterkste van het team lopen direct voorop en de zwakkeren achteraan… Niet gehaald. “Dit gaan we nog een keer doen” roept de trainer.

Iedereen maakt zich op voor de volgende run en ze geven alles! Helaas… weer niet gehaald! De trainer herhaalt zijn recept en roept dat ze het nog een keer gaan proberen. Een aantal grote ogen verschijnen… “Nóg een keer?!” wordt er geroepen.

Ze overleggen snel, maken een plan en zonder al te veel plezier proberen ze het dan toch nog een keer. Meer voor de trainer dan voor zichzelf. 

Ze zien het eindpunt, lopen op schema en op dat moment laat iemand één van de spullen op de grond vallen. Dat betekent tien burpees per persoon en nog veel erger, ze halen de doeltijd wéér niet!

Ondanks de winterse kou gutst het zweet van sommige deelnemers hun voorhoofd. Ze weten dat het er in zit! Zo dichtbij, maar het net niet halen. Velen zijn gefrustreerd, moe en op dat moment pakt een deelnemer het podium en spreekt het team toe met mooie woorden als “we kunnen het” en “we gaan het halen als team”. Er stapt een dame naar voren en zegt tegen de groep dat zij het niet langer meer trekt. Ze wilt zich enorm graag inzetten voor de groep, maar heeft het zwaar. Een andere jongen stapt naar voren en zegt ook dat hij tegen het randje aan zit. 

Door de kwetsbaarheid van hun team komt nu pas het échte verlies in zicht; het niet zijn van één team. Door dit besef leeft het team opeens op. 

Van de ene kant worden oplossingen aangedragen, van de andere kant wordt er leiderschap getoond. Iedereen voelt zich écht gemotiveerd voor deze laatste run, zelfs de twee die het drie minuten eerder nog zo zwaar hadden.

Het team maakt zich op voor het gevecht. De tijd loopt en het team rent. Zweet valt op de grond en er hoeven geen burpees gedaan te worden. De potentie is er! Het eindresultaat helaas niet… Maar geen lange gezichten. Niemand is boos of teleurgesteld. Ze hebben zich namelijk van hun beste kant laten zien en voor de volle 100% ingezet. Toch hebben ze de snelste tijd neergezet van de vier rondes.

WIE HEEFT ER GEFAALD?

Dit is de eerste vraag die werd gesteld wanneer iedereen weer binnen zat. Twee handen gaan de lucht in. Het zijn de twee individuen die zich zojuist nog zwakker voelden dan de groep en ook nu volgt er iets prachtigs. De andere deelnemers gaan hier massaal tegenin! Ze zeggen juist dat ze het ongelofelijk sterk vinden dat zij hun grenzen zo goed kunnen aangeven. 

Je hebt juist kracht nodig als jij je kwetsbaarheden op tafel durft te leggen en doordat zij dat deden, vulde de rest van het team deze ‘zwakte’ in door een stapje harder te zetten. 

Iedereen heeft sterktes en zwaktes

Je kan een paar hele goede spelers in een team zetten, maar een team is zo sterk als de zwakste schakel. In het bedrijfsleven betekent dat niet dat altijd dezelfde persoon zwak is. Het betekent juist dat deze ergens anders veel meer tot zijn of haar kracht komt. Iedereen heeft namelijk zijn sterktes. Dat is precies de reden waarom sommige voetballers in de spits worden neergezet en anderen in de verdediging. Ze zijn gewoon een stuk minder goed op die andere posities. In het bedrijfsleven heb je dat ook. Echter, wordt er hier vaak verwacht dat je van alles wel iets kunt. Je moet je eigen projecten runnen, je team aansturen, de administratie doen en ook nog even zorgen dat iedereen wel tevreden blijft binnen het team!

Iedereen heeft ook zijn zwaktes en dat moet geuit kunnen worden. Wanneer je een zwakte uit en je je dus kwetsbaar opstelt, valt er een last van je schouders. Waarom? Omdat je het kan vergelijken met iets achterhouden voor je team. Je vertelt ze niet dat je hier eigenlijk heel slecht in bent, dat het je dus meer energie kost en het eindresultaat waarschijnlijk niet zo kwalitatief is als ze van jou verwachten met andere projecten.

WAT GEBEURT ER WANNEER JE EEN ZWAKTE UIT?

Je haalt alle verwachtingen weg. Misschien ben je wel een toppresteerder binnen het team en kijken er veel teamleden naar je op. Op dat moment heb je een status te verliezen en dus erkenning binnen het team. Je comfortzone ligt in dit geval bij je dagelijkse taken. Je weet dat je hier goed in bent. Wil je echter groeien? Dan is het je taak om ook taken uit te voeren die niet in je comfortzone liggen en ja… daar kan je slecht in zijn. Alle begin is moeilijk en geef je dat dus aan, dan zijn er minder hoge verwachtingen. 

Een persoonlijk voorbeeld is werken in de horeca. De eerste dag lopen met een dienblad en ook meteen een drukke zomerdag. Tien biertjes op één hand, ze wankelen naar links, ze wankelen naar rechts en plots… vallen ze allemaal over de tafel heen. “Sorry! Ik ben net begonnen en het is mijn eerste dag!”. Je haalt zo de verwachtingen van expertise weg en velen zullen het je direct vergeven. Je bent namelijk nog maar aan het leren.

WAT HEB JE HIERVAN GELEERD?

Deze vraag werd al snel gevraagd aan de groep door de trainer. Het team ging in de eerste ronde direct rennen. Ze hadden namelijk een doel voor ogen. Iedereen deed hetzelfde en dat betekende dat de zwakste schakels in deze oefening al snel opgebrand raakten. Na ronde drie kwamen er kwetsbaarheden aan het licht en toen kwam het ‘aha’ moment. “Als wij hen wat minder gewicht geven, de langzamere voorop laten lopen zodat de sterkere ze kunnen steunen, dan zorgt dat voor overzicht en een team dat de eindstreep behaalt, niet een groep individuen die rent met zware spullen.”

Deze doorbraak zorgde uiteindelijk voor de snelste tijd en het grootste teamgevoel.

WAAROM ZIJN KWETSBAARHEDEN ZO MOEILIJK?

Wij, mensen, zijn van nature kuddedieren en willen het liefst met de hele groep bijeen blijven. We gaan naar festivals en concerten. Dat doen we niet voor de goede muziek. Als je het voor de muziek doet, kan je het geld voor een festival ook besteden aan een gloednieuwe Bose Headphone en dit thuis op je bank luisteren. We gaan naar een festival voor de mensen. Je wilt één zijn met een enorme groep. Je wilt erbij horen. 

Wanneer jij dus je kwetsbaarheden kenbaar maakt, zorg je voor afstand met de groep. Jij zet jezelf bewust op een andere positie binnen de groep neer en de groep kan dan besluiten om jou niet meer mee te nemen. Echter, komen deze gevoelens uit de tijd waarin je zou worden opgegeten door een sabeltandtijger als je niet met een groep was die je kon beschermen. 

Kwetsbaarheden hebben dus alles te maken met dingen waar je minder goed in bent, ook wel je zwaktes genoemd.

KWETSBAARHEDEN VOOR EEN LEIDINGGEVENDE

Als leidinggevende is het van het grootste belang dat je weet wie waar goed in is binnen jouw team. Zo kan je ten eerste optimaal presteren als team en de hoogste productiviteit benutten. Op de tweede plaats zorgt dit ervoor dat jouw teamleden zich veilig voelen binnen de groep. Ze worden namelijk erkend voor wat zij doen. Om even terug te gaan naar de voetbal. Je maakt een spits niet blij om hem als keeper in te zetten, terwijl de keeper hier juist letterlijk om staat te springen! Misschien heeft iemand binnen het team enorme affiniteit met structuur en administratie, terwijl iemand anders beter op actieve sales kan zitten.

LEREN WERKEN AAN KWETSBAARHEID?

Binnen Mind the Body wordt altijd gewerkt aan individuen in hun eigen kracht te zetten. Je mentale kwetsbaarheden zijn er goed terug te vinden in je fysieke lichaam. Tijdens De Brancardrace worden jij en je teamgenoten fysiek op de proef gesteld waardoor je vermoeid raakt en de kwetsbaarheden naar boven komen. 

En dat is een mooie basis om echte verandering door te gaan brengen in je team. Klik op de link voor meer informatie over deze training. 

Hoe Zorg Je Voor Psychologische Veiligheid In Het Team?

Hoe Zorg Je Voor Psychologische Veiligheid In Het Team?

Ken jij het gezegde: "spreken is zilver, zwijgen is goud"? Ik vind dit gezegde grote onzin eerlijk gezegd haha. Tegenwoordig lijkt het er namelijk op alsof we geen fouten mogen maken, het niet oneens met elkaar mogen zijn, altijd 'ja knikken' en liever onze mond...

Lees meer
De Reden Waarom Teamleden Zich Niet Volledig Uitspreken

De Reden Waarom Teamleden Zich Niet Volledig Uitspreken

Als leider wil je weten wat er speelt in het team. Weten hoe iemand denkt, hoe iemand erin zit en hoe je jouw teamleden kunt helpen het beste uit zichzelf te halen. Maar je kunt als leider helaas geen gedachten lezen. Al denk je soms van wel. Want vaak merk je dat...

Lees meer
Interpreteren Van Jouw Vertrouwenstest Resultaten

Interpreteren Van Jouw Vertrouwenstest Resultaten

Je hebt de e-mail ontvangen met de resultaten van jouw ingevulde Vertrouwenstest. Je ziet de score van elk onderdeel: prestatievaardigheden, teambuilding en energiemanagement. Lees hieronder hoe je dit moet interpreteren. wat is jouw score?     HOE TE...

Lees meer

NEEM CONTACT OP

Hoi, ik ben Sander!

Heb je een vraag of ben je benieuwd of dit bij jouw bedrijf past? Stuur mij dan een berichtje.

SANDER HOOIJMAN

Accountmanager | Mind the Body

    NAAM:

    E-MAILADRES:

    NUMMER:

    BERICHT: