De Grootste Levenslessen Als Oud-Marinier En Afgestudeerd Zijn Aan De Kunstacademie

Als ik vertel dat ik marinier ben geweest, wordt dat altijd geassocieerd met doorzettingsvermogen, discipline en in staat zijn onder hoge druk te presteren. De opleiding, negen maanden beuken, is dan ook eentje die velen niet halen. De meeste haken ergens in de strijd af, zien het niet meer zitten en verliezen de motivatie om met de continue druk om te gaan. In het bedrijfsleven wordt hier met veel bewondering naar gekeken.  Terecht én er is een ‘maar’.

In dit blog neem ik je mee in wat het verschil maakt tussen de mannen die de opleiding wel halen en degene die hem niet halen, wat jij daarin je werk aan hebt en waarom ik belangrijkere lessen heb geleerd op de Kunstacademie.

3 FEBRUARI 2010

Het is woensdagnacht 03:41 uur. Het sneeuwt en ik lig in mijn schuttersput op wacht te turen in het donker. Mijn grootste doel is wakker blijven, want als de kaderleden erachter komen dat iemand op de wachtpost in slaap is gevallen, kunnen we rekenen op een verrassing.  

We zijn inmiddels zes dagen in het veld. Zes dagen met in totaal 14 uur slaap. Ik lig naast Bob. Hij was ooit autoverkoper en wilde bij de mariniers ‘omdat hij gewoon graag eens wilde schieten’. In mijn ogen een slappe motivatie, maar tegelijkertijd twijfelde ik ook wel eens aan mijn eigen motivatie. Waarom wilde ik dit ook alweer? 

Voordat ik er überhaupt over na had gedacht, tikt Bob me op mijn helm. Ik was in slaap gevallen en lag te rillen van de kou. Op dat moment zag ik een grote touringcar met mensen die naar me zwaaiden. Ik was verbaasd, maar uit beleefdheid zwaaide ik maar terug. 

Bob vraagt: “Wat ben je aan het doen?”

“Zwaaien naar die mensen. Wat doen die hier eigenlijk?”

Bob tikt nog een keer op m’n helm. “Gozer, blijf je erbij?”

Op dat moment besefte ik dat ik aan het hallucineren was. Ik was moe, koud en voelde m’n voeten niet meer. “Ik ga even een rondje om het kamp rennen”, zei ik tegen Bob. Even wakker en warm worden. Na twee rondes te sprinten, was ik weer wakkerder en warmer. Ik ging naast Bob liggen: “We zijn eigenlijk ook gek hé, dat we dit doen. Maar stoppen is geen optie.”

Bob lachte en knikte bevestigend. De volgende dag was Bob gestopt.

GEWOON NIET STOPPEN

Pas sinds vier jaar ben ik echt trots op het halen van de mariniers opleiding. Natuurlijk, toen ik de kazerne binnenliep op 9 april 2010, voelde ik die trots ook. Alleen was dat maar voor korte duur. Ik vond dat ik ‘slechts’ niet gestopt was. Dat iedereen het kan halen, zolang je maar niet stopt. Hoe bijzonder was dat nou eigenlijk? Nu meer dan bijna twaalf jaar later, zie ik wat ik allemaal heb geleerd en hoe het mij heeft gevormd. Lessen die ik nu alsnog meeneem.

MINDSET VAN EEN MARINIER

In mijn ogen heeft iedereen een Mariniers Mindset in zich. Een mindset die je verder pusht, die je helpt op het moment dat het zwaar en kut is. Een mindset die niet denkt aan stoppen en in actie blijft komen tot het doel behaald is, ongeacht hoe je jezelf voelt.

Een goed ontwikkelde Mariniers mindset heeft drie vaardigheden:

 • Controle over je ‘self-talk’: Wat zeg jij in je hoofd tegen jezelf?
 • Emotionele regulatie: Kun jij je emoties sturen en in bedwang houden?
 • Action skills: Kun jij je jezelf in actie zetten? 

Deze mindset is van essentieel belang in het behalen van resultaten, in het leven van een gezond leven en in om trots op jezelf te kunnen zijn. Tegelijkertijd is deze mindset hetgeen dat je in de burn-out krijgt, overbelasting van je lichaam creëert en ervoor zorgt dat je de verbinding met jezelf en de mensen om je heen verliest. 

Wat ik zie in de trainingen van Mind the Body, is dat veel mensen deze mindset onderontwikkeld hebben, of dat deze mindset altijd de boventoon voert. In dit laatste geval, hebben zij een onderontwikkelde Real-Self.

DE REAL-SELF

Na vier jaar mariniers ben ik naar de Kunstacademie gegaan. Ik hoef niet uit te leggen hoe groot die switch was. Mensen die (in mijn ogen) aan het zeuren waren en niet doorzetten. De zin ‘ga het gewoon doen en kap met miepen’ sprak ik regelmatig uit tegen mijn medestudenten.

Het halen van de theoretische toetsen was voor mij dan over het algemeen niet zo’n probleem. Het systeem van: ‘Als je dit doet, dan krijg je een hoog cijfer’, paste me goed.

Waar ik bijzonder veel moeite mee had, was de vraag: “Gerben, wat wil JIJ?”

Mijn antwoord was altijd: “Geef me een opdracht en dan fix ik het.” Alleen was dat nooit het antwoord wat ze wilden.

Aan het einde van mijn eerste jaar kostte dit bijna mijn propedeuse. Ik haalde het wel, maar had eigenlijk geen idee waarom. Totdat het kwartje in het laatste jaar viel.

LUISTEREN NAAR JE REAL-SELF

Opeens had ik door wat ze me al 3,5 jaar lang vertelden. In mijn ogen de essentie van de Kunstacademie en de belangrijkste les voor een succesvol leven.

Opeens vroeg ik mezelf af: “Wat als ik nou doe wat IK wil en daarvoor de vaardigheden van de mariniers inzet? Dan wordt het leven volgens mij behoorlijk vet!”

Alleen wat wil ik dan? Hoe kom ik daarachter? Vanaf dat moment kwam ik in de wereld van persoonlijke ontwikkeling terecht. Op zoek naar de vraag: wat wil ik? Op zoek naar mijn intrinsieke motivatie. 

Na veel lezen, trainingen en coaching werd mijn antwoord steeds duidelijker. Mijn intrinsieke motivatie is om de kracht die mensen in zich hebben, naar buiten te laten komen. Daarvoor is die Mariniers Mindset nodig, maar ook luisteren naar de Real-Self. Luisteren naar wat je nodig hebt, wat je behoeftes zijn en waar je ‘uit balans bent’. Deze Real-Self bestaat uit acht behoeftes die ieder mens nodig heeft. Wanneer je weet te luisteren naar deze behoefte, in combinatie met het inzetten van je Mariniers Mindset, ga jij je potentie benutten.

DE 8 BEHOEFTES VAN JE REAL-SELF

Zoals we zeiden, wie zijn behoefte goed weet te vervullen, zal zijn potentie gaan benutten. Ieder mens heeft de onderstaande acht behoeftes nodig en voor ieder mens is de mate waarin die het nodig heeft verschillend. Wij hebben deze behoeftes in vier verschillende pijlers verdeeld: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Binnen deze pijlers zijn twee tegenpolen. Zit je niet lekker in je vel? Dan schommelt waarschijnlijk één van je pijlers en kun je zoeken waar jij uit balans bent.

FYSIEKE BEHOEFTE

ACTIE

Ons lichaam heeft beweging nodig. Door beweging blijft ons lichaam sterk, flexibel en in conditie. Wil je groeien op dit vlak? Dan zul je jezelf regelmatig moeten uitdagen en buiten je fysieke comfortzone komen.

HERSTEL

Wanneer je actie hebt geleverd, zul je ook moeten herstellen. Op die manier zorg je namelijk dat je groeit. Anders ben je voornamelijk aan het afbreken. Herstel betekent overigens niet per se op de bank liggen niets doen. Je kunt ook prima herstellen door te wandelen of te fietsen.

MENTALE BEHOEFTE

ZEKERHEID

Ieder mens heeft behoefte aan een bepaalde zekerheid. De één meer dan de ander, maar het is nodig om in mentale rust te verkeren. We zouden gek worden als we continu voor verrassingen komen te staan of oplossingen moeten bedenken.

ONZEKERHEID

Tegelijkertijd hebben we ook onzekerheid nodig. Onzekerheden dagen ons uit, zorgen dat we groeien en maken het leven niet eentonig. Stel je voor dat je exact weet hoe je de rest van je leven eruit ziet. Dan zou het maar een saaie bedoeling worden.

EMOTIONELE BEHOEFTE

UNIEK ZIJN – ERKENNING

Ieder mens heeft behoefte aan zich uniek voelen en erkenning te krijgen voor wie die is. Volledig zijn zoals jij bent en dat dat helemaal goed is en zelfs gewaardeerd wordt. Daarom voelen we ons zo prettig in bepaalde groepen. Daar kun je dan helemaal jouw unieke jij zijn.

BIJ DE GROEP HOREN – LIEFDE

Tegelijkertijd hebben we als mens ook een grote behoefte om ‘erbij te horen’. We willen graag meegaan met de trends, de richtlijnen van hoe ‘het hoort’ en meedoen met de rest. Dit vraagt over het algemeen wel dat je iets anders doet dan dat je eigenlijk het allerliefst zelf zou willen.

SPIRITUELE BEHOEFTE

GROEI

Kijk eens terug naar een periode waarin jij flink gegroeid bent? Misschien was het een zware tijd en was het niet altijd makkelijk. Eén ding is zeker: je hebt het overleefd en de kans is groot dat je met veel voldoening terugkijkt. Dit komt omdat groei één van de belangrijkste behoefte van de mens is. Voel je je al een tijd ongeluk en niet op je plek? Vraag jezelf eens af hoe erg je nog groeit of dat je stilstaat.

BIJDRAGE

De laatste behoefte van de mens is bijdrage. Dit is misschien wel één van de belangrijkste als het gaat om vervulling van het leven. Hetgeen dat je bijdraagt aan de wereld is hetgeen wat je zingeving brengt. Waarom jij de dingen doet die je doet? Als je jonger bent, kan dit voornamelijk zijn voor je eigen groei, maar op een gegeven moment wordt bijdrage aan de wereld steeds belangrijker om gelukkig te ervaren.

Door regelmatig bij jezelf af te vragen welke van je pijlers er uit balans zijn en waar je echt behoefte aan hebt, kun je jezelf geven wat je nodig hebt. Dat is lang niet altijd makkelijk, maar absoluut te trainen, zolang je weet waarvoor je het doet.

INTRINSIEKE MOTIVATIE, DISCIPLINE, GEWOONTE OF JUST DO IT? HET IS ALLEMAAL TE TRAINEN!

Als oud-marinier krijg ik dus vaak het label als erg gedisciplineerd. Toch ben ik trotser op het halen van de Kunstacademie dan mijn mariniersopleiding. In mijn ogen was dat veel meer uit mijn comfortzone, was het spannender om mezelf te laten horen en écht voor mezelf te kiezen. Iets wat mijn omgeving niet begreep en waar ik nieuwe vaardigheden leerde zoals creatief durven te zijn.

Het haalt niet weg dat ik in de mariniersopleiding heb geleerd hoe ver we als mens in staat zijn te gaan, dat onze grenzen lang niet liggen bij wanneer het oncomfortabel wordt en dat wanneer je doel duidelijk genoeg is, discipline vanzelf komt. 

Het gevaar is dat je gewoontes (de handelingen die je gewend bent om te doen) de overhand nemen en je weghouden van de dromen en doelen die je in het leven hebt. Op dat moment heb je even je Mariniers Mindset nodig en het gedrag (sporten, gezonde keuzes maken, het moeilijke gesprek aangaan) om gewoon te doen.

WERKEN AAN EEN VOLGENDE STAP VOOR JEZELF?

Zaterdag 17 december van 13.00 – 16.00 uur geef ik een online workshop ‘Goal Setting Voor 2023’. In drie uur van dromen over je doelen naar een gestructureerd plan om ze te bereiken.

Er is nu 20% korting op de tickets! Meer informatie vind je hier

GESCHREVEN DOOR GERBEN ROOSINK
Hoe Zorg Je Voor Psychologische Veiligheid In Het Team?

Hoe Zorg Je Voor Psychologische Veiligheid In Het Team?

Ken jij het gezegde: "spreken is zilver, zwijgen is goud"? Ik vind dit gezegde grote onzin eerlijk gezegd haha. Tegenwoordig lijkt het er namelijk op alsof we geen fouten mogen maken, het niet oneens met elkaar mogen zijn, altijd 'ja knikken' en liever onze mond...

Lees meer
De Reden Waarom Teamleden Zich Niet Volledig Uitspreken

De Reden Waarom Teamleden Zich Niet Volledig Uitspreken

Als leider wil je weten wat er speelt in het team. Weten hoe iemand denkt, hoe iemand erin zit en hoe je jouw teamleden kunt helpen het beste uit zichzelf te halen. Maar je kunt als leider helaas geen gedachten lezen. Al denk je soms van wel. Want vaak merk je dat...

Lees meer
Interpreteren Van Jouw Vertrouwenstest Resultaten

Interpreteren Van Jouw Vertrouwenstest Resultaten

Je hebt de e-mail ontvangen met de resultaten van jouw ingevulde Vertrouwenstest. Je ziet de score van elk onderdeel: prestatievaardigheden, teambuilding en energiemanagement. Lees hieronder hoe je dit moet interpreteren. wat is jouw score?     HOE TE...

Lees meer

NEEM CONTACT OP

Hoi, ik ben Sander!

Heb je een vraag of ben je benieuwd of dit bij jouw bedrijf past? Stuur mij dan een berichtje.

SANDER HOOIJMAN

Accountmanager | Mind the Body

  NAAM:

  E-MAILADRES:

  NUMMER:

  BERICHT: