Waarom Zelfkennis Belangrijk Is Voor Elke Samenwerking

Binnen een team is het belangrijk dat iedereen zich met elkaar verbonden voelt. Zeker als je leidinggevende bent. Maar soms is het lastig om deze verbinding te vinden. De sleutel voor deze verbinding zit in het hebben van veel zelfkennis. In deze blog leggen we je uit hoe je door jezelf beter te leren kennen ook beter in verbinding met anderen kunt staan.

HOEVEEL ZELFKENNIS HEB JE?

Zelfkennis is iets waar lang niet iedereen over beschikt. Dit kan verschillende redenen hebben. Zo kan het zijn dat je altijd veel voor anderen doet en daarbij nooit echt stilstaat bij wat je zelf nodig hebt. Of het kan zijn dat je niet tevreden bent met wie je bent en daarom voor jezelf wegloopt. Wat de reden ook is, een gebrek aan zelfkennis kan op veel vlakken in het leven voor problemen zorgen. Want hoe geef je jouw grenzen aan als je niet weet wat deze grenzen zijn? En hoe kan je conflicten uit de weg gaan als je niet weet wat jouw triggers zijn? Als je jezelf niet goed kent kun je ook niet goed anticiperen hoe jij op verschillende situaties reageert. Daardoor is het makkelijk om verzeild te raken in situaties die niet goed voor je zijn.

maak kennis met jezelf

Zelfkennis is niet iets wat je van de één op de andere dag krijgt. Het kan jaren duren voordat je eindelijk helder hebt wie jij als persoon bent en hoe je in het leven staat. Zelfkennis doe je langzaam op door te reflecteren en te luisteren. Voel je je na een lange werkdag beroerd? Neem dan een moment om dat gevoel te onderzoeken: Waarom voel je je zo slecht? Is er iets gebeurd dat je dwarszit? Zo ja, waarom zit het je zo dwars? 

Andersom kun je ook reflecteren in een positieve situatie. Ben je ergens waar je je compleet gelukkig voelt? Ga dan voor jezelf na wat aan deze situatie je zo gelukkig maakt. Door te reflecteren kom je langzaam maar zeker erachter hoe jij reageert op de wereld om je heen en waarom je dat op die manier doet.

luister naar een ander

Naast reflecteren is het ook belangrijk om te luisteren naar wat anderen je vertellen over jouw gedrag. Hoor je vaker van mensen dat je chaotisch bent maar vind je zelf van niet? Bedenk dan dat zij dit niet per se zeggen om je kwetsen, maar om je iets te geven waar je aan kunt werken. Vaak is het erg lastig om in te schatten hoe je overkomt op anderen, daardoor kan het zijn dat jij niet ziet wat een ander ziet. En al hoewel je beledigingen niet ter harte moet nemen, is niet alles waar je op gewezen wordt ook echt een belediging. Wees daarom niet bang om anderen om feedback te vragen over hoe zij jou zien. Dit kan je helpen om meer zelfkennis te krijgen.

ZELFKENNIS ZORGT VOOR VERBINDING

Wanneer je jezelf beter leert kennen is het ook een stuk makkelijker om jezelf in de schoenen van een ander te plaatsen. Jij vindt misschien dat jouw collega te snel op zijn tenen is getrapt, maar je hebt misschien niet door dat je wel heel vaak commentaar op zijn werk hebt. Wanneer je bewust wordt van jouw gedrag en je in de ander verplaatst is het makkelijker om de ander te begrijpen. Want hoe zou jij je voelen als dezelfde collega steeds commentaar op jou heeft?

grenzen aangeven

Daarnaast zorgt zelfkennis er ook voor dat je makkelijker je grens kunt aangeven. Komt jouw collega je wel heel vaak storen tijdens het werk en weet jij van jezelf dat jij sowieso al concentratieproblemen hebt? Dan kan je makkelijker aan jouw collega uitleggen waarom jij van hem of haar vraagt om jou minder vaak te storen. Dan snapt deze collega misschien ook wel beter waarom je altijd zo geïrriteerd klinkt als hij of zij weer om de hoek komt kijken. Door goed te communiceren over hoe jij in elkaar steekt en wat je nodig hebt kun je vaak een hoop misverstanden oplossen en voorkomen.

LEER OOK ELKAAR KENNEN

Wanneer iedereen in een team beschikt over een goede dosis zelfkennis, is het ook een stuk makkelijker om elkaar te leren kennen. Als jij weet dat collega A het best functioneert als ze met rust gelaten wordt, dat collega B snel afgeleid is, en dat collega C vaak onzeker is, dan kun je als leidinggevende of collega jouw team makkelijker ondersteunen. Zo kun je ervoor zorgen dat collega A zo min mogelijk gestoord wordt, dat iemand af en toe checkt of collega B nog met de juiste taak bezig is en dat collega C wat vaker gerustgesteld wordt dat hij zijn werk goed doet. Op die manier hou je het team bij elkaar en respecteert iedereen elkaars wensen en grenzen. Het mooie aan het hebben van een team is dat iedereen anders is en dat dit ook zichtbaar is. Maar juist door die verschillen is het van essentiëel belang dat iedereen zich verbonden met elkaar voelt zodat deze verschillen worden geaccepteerd.

JOUW TEAM NAAR EEN HOGER LEVEL TILLEN?

Heb je het idee dat er binnen jouw team wat verbinding mist, of wil je meer weten over het opdoen van zelfkennis? Dan hebben we iets voor je: De Keuring

Op een unieke en uitdagende manier leer je je team binnen een mum van tijd kennen en zet je de juiste stappen richting een sterkere samenwerking. 

Binnen een team is het belangrijk dat iedereen zich met elkaar verbonden voelt. Zeker als je leidinggevende bent. Maar soms is het lastig om deze verbinding te vinden. De sleutel voor deze verbinding zit in het hebben van veel zelfkennis. In deze blog leggen we je uit hoe je door jezelf beter te leren kennen ook beter in verbinding met anderen kunt staan.

HOEVEEL ZELFKENNIS HEB JE?

Zelfkennis is iets waar lang niet iedereen over beschikt. Dit kan verschillende redenen hebben. Zo kan het zijn dat je altijd veel voor anderen doet en daarbij nooit echt stilstaat bij wat je zelf nodig hebt. Of het kan zijn dat je niet tevreden bent met wie je bent en daarom voor jezelf wegloopt. Wat de reden ook is, een gebrek aan zelfkennis kan op veel vlakken in het leven voor problemen zorgen. Want hoe geef je jouw grenzen aan als je niet weet wat deze grenzen zijn? En hoe kan je conflicten uit de weg gaan als je niet weet wat jouw triggers zijn? Als je jezelf niet goed kent kun je ook niet goed anticiperen hoe jij op verschillende situaties reageert. Daardoor is het makkelijk om verzeild te raken in situaties die niet goed voor je zijn.

maak kennis met jezelf

Zelfkennis is niet iets wat je van de één op de andere dag krijgt. Het kan jaren duren voordat je eindelijk helder hebt wie jij als persoon bent en hoe je in het leven staat. Zelfkennis doe je langzaam op door te reflecteren en te luisteren. Voel je je na een lange werkdag beroerd? Neem dan een moment om dat gevoel te onderzoeken: Waarom voel je je zo slecht? Is er iets gebeurd dat je dwarszit? Zo ja, waarom zit het je zo dwars? 

Andersom kun je ook reflecteren in een positieve situatie. Ben je ergens waar je je compleet gelukkig voelt? Ga dan voor jezelf na wat aan deze situatie je zo gelukkig maakt. Door te reflecteren kom je langzaam maar zeker erachter hoe jij reageert op de wereld om je heen en waarom je dat op die manier doet.

luister naar een ander

Naast reflecteren is het ook belangrijk om te luisteren naar wat anderen je vertellen over jouw gedrag. Hoor je vaker van mensen dat je chaotisch bent maar vind je zelf van niet? Bedenk dan dat zij dit niet per se zeggen om je kwetsen, maar om je iets te geven waar je aan kunt werken. Vaak is het erg lastig om in te schatten hoe je overkomt op anderen, daardoor kan het zijn dat jij niet ziet wat een ander ziet. En al hoewel je beledigingen niet ter harte moet nemen, is niet alles waar je op gewezen wordt ook echt een belediging. Wees daarom niet bang om anderen om feedback te vragen over hoe zij jou zien. Dit kan je helpen om meer zelfkennis te krijgen.

ZELFKENNIS ZORGT VOOR VERBINDING

Wanneer je jezelf beter leert kennen is het ook een stuk makkelijker om jezelf in de schoenen van een ander te plaatsen. Jij vindt misschien dat jouw collega te snel op zijn tenen is getrapt, maar je hebt misschien niet door dat je wel heel vaak commentaar op zijn werk hebt. Wanneer je bewust wordt van jouw gedrag en je in de ander verplaatst is het makkelijker om de ander te begrijpen. Want hoe zou jij je voelen als dezelfde collega steeds commentaar op jou heeft?

grenzen aangeven

Daarnaast zorgt zelfkennis er ook voor dat je makkelijker je grens kunt aangeven. Komt jouw collega je wel heel vaak storen tijdens het werk en weet jij van jezelf dat jij sowieso al concentratieproblemen hebt? Dan kan je makkelijker aan jouw collega uitleggen waarom jij van hem of haar vraagt om jou minder vaak te storen. Dan snapt deze collega misschien ook wel beter waarom je altijd zo geïrriteerd klinkt als hij of zij weer om de hoek komt kijken. Door goed te communiceren over hoe jij in elkaar steekt en wat je nodig hebt kun je vaak een hoop misverstanden oplossen en voorkomen.

LEER OOK ELKAAR KENNEN

Wanneer iedereen in een team beschikt over een goede dosis zelfkennis, is het ook een stuk makkelijker om elkaar te leren kennen. Als jij weet dat collega A het best functioneert als ze met rust gelaten wordt, dat collega B snel afgeleid is, en dat collega C vaak onzeker is, dan kun je als leidinggevende of collega jouw team makkelijker ondersteunen. Zo kun je ervoor zorgen dat collega A zo min mogelijk gestoord wordt, dat iemand af en toe checkt of collega B nog met de juiste taak bezig is en dat collega C wat vaker gerustgesteld wordt dat hij zijn werk goed doet. Op die manier hou je het team bij elkaar en respecteert iedereen elkaars wensen en grenzen. Het mooie aan het hebben van een team is dat iedereen anders is en dat dit ook zichtbaar is. Maar juist door die verschillen is het van essentiëel belang dat iedereen zich verbonden met elkaar voelt zodat deze verschillen worden geaccepteerd.

JOUW TEAM NAAR EEN HOGER LEVEL TILLEN?

Heb je het idee dat er binnen jouw team wat verbinding mist, of wil je meer weten over het opdoen van zelfkennis? Dan hebben we iets voor je: De Keuring

Op een unieke en uitdagende manier leer je je team binnen een mum van tijd kennen en zet je de juiste stappen richting een sterkere samenwerking. 

Hoe Zorg Je Voor Psychologische Veiligheid In Het Team?

Hoe Zorg Je Voor Psychologische Veiligheid In Het Team?

Ken jij het gezegde: "spreken is zilver, zwijgen is goud"? Ik vind dit gezegde grote onzin eerlijk gezegd haha. Tegenwoordig lijkt het er namelijk op alsof we geen fouten mogen maken, het niet oneens met elkaar mogen zijn, altijd 'ja knikken' en liever onze mond...

Lees meer
De Reden Waarom Teamleden Zich Niet Volledig Uitspreken

De Reden Waarom Teamleden Zich Niet Volledig Uitspreken

Als leider wil je weten wat er speelt in het team. Weten hoe iemand denkt, hoe iemand erin zit en hoe je jouw teamleden kunt helpen het beste uit zichzelf te halen. Maar je kunt als leider helaas geen gedachten lezen. Al denk je soms van wel. Want vaak merk je dat...

Lees meer
Interpreteren Van Jouw Vertrouwenstest Resultaten

Interpreteren Van Jouw Vertrouwenstest Resultaten

Je hebt de e-mail ontvangen met de resultaten van jouw ingevulde Vertrouwenstest. Je ziet de score van elk onderdeel: prestatievaardigheden, teambuilding en energiemanagement. Lees hieronder hoe je dit moet interpreteren. wat is jouw score?     HOE TE...

Lees meer

NEEM CONTACT OP

Hoi, ik ben Sander!

Heb je een vraag of ben je benieuwd of dit bij jouw bedrijf past? Stuur mij dan een berichtje.

SANDER HOOIJMAN

Accountmanager | Mind the Body

    NAAM:

    E-MAILADRES:

    NUMMER:

    BERICHT: