Maak Betere Keuzes Op Basis Van Intrinsieke Motivatie

Bij spiritualiteit denken veel mensen aan zweverig gedoe en geloof. Maar dat is een verkeerde opvatting van spiritualiteit. Spiritualiteit is voor iedereen, ook als je nergens in gelooft. Door te oefenen met spiritualiteit leer je jezelf beter kennen en kun je betere keuzes maken op je gevoel, voor zowel jou als jouw team. In deze blog vertellen we je hoe je jouw spirituele gesteldheid verbetert.

WAT IS SPIRITUALITEIT?

Spiritualiteit heeft meerdere definities, maar één daarvan is “de richting en inrichting van je leven met een intuïtieve levensstijl”. Dit is precies ook waar spirituele gesteldheid om draait. Als je een goede spirituele gesteldheid hebt heb je ook een goede intuïtie waarmee je weloverwogen keuzes kunt maken die passen bij jouw manier van leven. Mensen zonder goede intuïtie laten zich veel beïnvloeden door hun omgeving. In plaats van te luisteren naar wat hun gevoel hen vertelt, denken ze te veel na en nemen ze makkelijker dingen aan van anderen. Dit kan ervoor zorgen dat zij keuzes maken die totaal niet in lijn liggen met hun manier van doen en hun doelen. 

Daarnaast draait het bij spiritualiteit ook om waardering en bewondering. Want hoe vaak sta je stil bij alles wat je hebt in het leven? Denk je wel eens na over het eten dat elke dag op tafel staat? Of dat je een dak boven je hoofd hebt? En wat voor mooie dingen heb je in je leven meegemaakt waar je eigenlijk nooit over nadenkt? Door hier vaker bij stil te staan is het makkelijker om met tegenslagen om te gaan omdat je dan altijd terug kunt gaan naar alles wat wél goed gaat in je leven.

HOE VERBETER JE JOUW SPIRITUELE GESTELDHEID?

Het verbeteren van jouw spirituele gesteldheid kost tijd en geduld, zoals veel dingen in het leven. Als je nooit hebt geleerd om op jouw gevoel te vertrouwen dan is het lastig om goede intuïtie te ontwikkelen. Maar onmogelijk is het zeker niet. Het begint bij het luisteren naar jouw onderbuikgevoel. Probeert iemand je over te halen om ergens in te investeren, maar twijfel je? Vaak is twijfel al het eerste signaal van jouw intuïtie die jou iets probeert te vertellen. Het helpt dan om die twijfel te onderzoeken: wat brengt die twijfel teweeg? Is er iets waar je je zorgen over maakt? Waarom maak je je daar zorgen over? Is dit écht wat je wilt?

Door deze twijfel te onderzoeken wordt het steeds makkelijker om te vertrouwen op je gevoel. Uiteindelijk zet die twijfel zich dan om in een onderbuikgevoel dat op den duur sterker wordt. Mensen met een sterk onderbuikgevoel hebben vaak gelijk door als iets niet goed zit of iets niet goed voor hen is.

ONDERZOEK JE MOTIVATIE

Naast intuïtie is motivatie ook belangrijk. Want wat motiveert jou in het leven? Waarom doe je elke dag wat je doet? En als je op dat laatste het antwoord niet weet, ben je dan nog wel gemotiveerd genoeg voor wat je doet, of moet je misschien iets anders zoeken dat jou wél motiveert?

Motivatie is vaak de drijfveer voor alles in ons leven, maar het is ook iets waarmee je meer over jezelf kunt leren. Want is jouw huis rommelig omdat je geen motivatie hebt om op te ruimen, of vind je het simpelweg niet erg als er rommel ligt? Als je iets niet erg vindt dan heb je immers ook geen motivatie nodig om er iets aan te doen. Nog een voorbeeld: ben je heel erg gemotiveerd om een promotie te behalen, of heb je het gevoel dat je dit zou moeten willen en doe je daarom zo je best? Want soms ben je gewoon nog niet klaar voor meer verantwoordelijkheid en zit je prima op je plek, maar krijg je door anderen het gevoel dat je jezelf moet pushen.

Door jouw motivaties te onderzoeken ontdek je of je nog wel op het goede pad zit. Kijk naar wat jou nou écht motiveert in plaats van wat je denkt dat jou zou moeten motiveren. Ieder mens is anders, dus het heeft weinig zin om te kijken naar wat de maatschappij van jou verwacht. Doe wat goed voelt en waarvan jij denkt dat het jou verder helpt.

OEFEN BEWONDERING

Jaren geleden deden Fred Bryant en Joseph Veroff, twee professors met beiden en doctoraat in de psychologie, onderzoek naar “savoring”, ofwel het vasthouden van genot. In hun onderzoek draait het om het zien en waarderen van de positieve aspecten van het leven. Dit gebeurt op drie punten: vooruitkijkend naar een blije gebeurtenis, tijdens de gebeurtenis, en terugkijkend op de gebeurtenis. Dit kan iets groots zijn als een vakantie maar ook iets kleins als het bestellen van lekker eten. 

Savoring kun je niet doen wanneer je afgeleid bent. Het is iets waar je je volledige aandacht aan schenkt. Je kunt bijvoorbeeld niet afgeleid zijn en tegelijkertijd volledig genieten van je favoriete eten. Juist door even stil te staan bij hetgeen dat je gelukkig maakt leer je dit te waarderen. Savoring heeft dan ook als effect dat geluk langer blijft hangen. Blije momenten voelen nog blijer als je al je focus zet op hoe blij het je laat voelen. Ervaren savorers vinden het dan ook makkelijker om met slechte situaties om te gaan omdat ze als het ware een veel grotere reserve met geluk hebben. Savorers ondervinden ook minder vaak depressieve klachten en zijn over het algemeen gelukkiger in het leven.

maak betere keuzes

Maar behalve dat savoring je beter laat voelen heeft het ook als voordeel dat het je betere keuzes laat maken. Ons brein maakt keuzes op basis van de kennis die het heeft, en dan vooral de kennis uit het verleden. Als je duidelijk voor ogen hebt wat jou in het verleden gelukkig heeft gemaakt, dan is het veel makkelijker om te herkennen wanneer iets jou niet gelukkig zal maken.

Het goede nieuws is dat iedereen savoring kan leren. In de basis van savoring draait het om waardering. Zie je ‘s avonds een mooie zonsondergang? Neem dan een momentje om deze waardering verder te onderzoeken en vast te houden. Heb je een gezellig avond met vrienden? Sta dan even kort stil bij het moment en alles wat je voelt. Neem daarnaast ook regelmatig een moment om stil te staan bij alles wat je in je leven hebt en al jouw mooie herinneringen. Hierdoor bouw je een reserve aan geluk op die je nodig zult hebben tijdens moeilijke momenten.

BETERE SPIRITUELE GESTELDHEID VOOR JOUW TEAM

In een teamverband is spirituele gesteldheid net zo belangrijk als voor een individu. Als mensen binnen jouw team niet goed naar hun gevoel kunnen luisteren, geen goede keuzes kunnen maken en weinig waardering hebben voor de dingen om hen heen, dan gaat er binnen de kortste keren iets mis. Misschien maakt iemand een keuze die jou een klant kost of ontstaat er een conflict tussen twee collega’s omdat de één het werk van de ander niet lijkt te waarderen.

Pas wanneer iedereen dezelfde motivatie en hetzelfde gevoel deelt zit jouw team op één lijn. Daarbij is communicatie essentieel. Hoe weet je anders dat collega A niet goed in zijn vel zit en zijn werkzaamheden eigenlijk niet goed kan uitvoeren, en dat collega B graag meer verantwoordelijkheid wil omdat ze zich nu niet gemotiveerd voelt? Dit soort dingen kun je vaak al ontdekken door simpelweg te vragen hoe iemand zich voelt. Wanneer iedereen zijn of haar gevoelens bespreekt met het team ontstaat er een veilige omgeving waarin mensen sneller zullen aangeven als ze iets nodig hebben. Zo wordt jouw team ook vanzelf sterker.

MEER INFORMATIE?

Wil je meer informatie over het verbeteren van spirituele gesteldheid of ben je op zoek naar een training voor jouw team? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag!

Bekijk in de tussentijd ook onze video over spirituele gesteldheid. Klik hier!

Hoe Zorg Je Voor Psychologische Veiligheid In Het Team?

Hoe Zorg Je Voor Psychologische Veiligheid In Het Team?

Ken jij het gezegde: "spreken is zilver, zwijgen is goud"? Ik vind dit gezegde grote onzin eerlijk gezegd haha. Tegenwoordig lijkt het er namelijk op alsof we geen fouten mogen maken, het niet oneens met elkaar mogen zijn, altijd 'ja knikken' en liever onze mond...

Lees meer
De Reden Waarom Teamleden Zich Niet Volledig Uitspreken

De Reden Waarom Teamleden Zich Niet Volledig Uitspreken

Als leider wil je weten wat er speelt in het team. Weten hoe iemand denkt, hoe iemand erin zit en hoe je jouw teamleden kunt helpen het beste uit zichzelf te halen. Maar je kunt als leider helaas geen gedachten lezen. Al denk je soms van wel. Want vaak merk je dat...

Lees meer
Interpreteren Van Jouw Vertrouwenstest Resultaten

Interpreteren Van Jouw Vertrouwenstest Resultaten

Je hebt de e-mail ontvangen met de resultaten van jouw ingevulde Vertrouwenstest. Je ziet de score van elk onderdeel: prestatievaardigheden, teambuilding en energiemanagement. Lees hieronder hoe je dit moet interpreteren. wat is jouw score?     HOE TE...

Lees meer

NEEM CONTACT OP

Hoi, ik ben Sander!

Heb je een vraag of ben je benieuwd of dit bij jouw bedrijf past? Stuur mij dan een berichtje.

SANDER HOOIJMAN

Accountmanager | Mind the Body

    NAAM:

    E-MAILADRES:

    NUMMER:

    BERICHT: