Onze Kernwaarden: Keuzevrijheid

Keuzevrijheid. 

Een begrip dat voor iedereen een eigen definitie heeft, maar waar het op neer komt is dat je altijd een keuze hebt. 

Het besef dat je altijd de keuze hebt over hoe jij ergens mee omgaat, geeft vrijheid. 

Het is één van onze kernwaarden binnen Mind the Body en we leggen uit waarom.

VANUIT INTERN KIEZEN

Keuzevrijheid gaat om wat je intern en extern wordt opgelegd, maar belangrijk is om te beseffen dat je vanuit intern een keuze moet maken. Je hebt namelijk geen invloed op wat je overkomt in het leven. Wel hoe jij erop reageert. Dat is overigens niet altijd makkelijk, want je hebt je gedragspatronen. Gelukkig kun je ervoor kiezen om ook gedrag te laten zien.

waarom is dit van belang?

Altijd een keuze hebben, geeft een mate van vrijheid. Tegelijkertijd dwingt het je om een keuze te maken en ergens voor te kiezen. Als je namelijk geen keuze maakt, is dat een keuze om niet te kiezen. De gevolgen hiervan is dat jij dan geen invloed hebt op waar het naartoe leidt. 

Wanneer je geen invloed hebt op een situatie word je machteloos. Machteloosheid is een onderdeel van het leven, maar brengt je niet verder, verkleint je zelfvertrouwen en geeft enorm veel stress. Het is niet makkelijk om de keuzevrijheid te pakken, maar gelukkig zijn er manieren om het te trainen.

WAAROM IS DIT ZO MOEILIJK?

Ieder mens heeft gedragspatronen. Patronen die in jouw leven zijn ontstaan door ervaringen uit het verleden. Soms prettige ervaringen en soms onprettige ervaringen. In beide gevallen heb je vroeger (onbewust) gekozen voor een bepaald gedragspatroon. Dat deed je omdat je toen dacht dat: dit gedrag gaat me helpen in de toekomst. Helpen met het vermijden van nog een onprettige situatie of juist vaker met het creëren van een prettige situatie.

Diepgewortelde gedragspatronen (gedrag dat je bijzonder vaak vertoond hebt) kunnen soms jouw gedrag overnemen voordat je überhaupt bewust bent van dat je het deed. In dat geval kiest het gedrag jou, in plaats van jij het gedrag. Dit belemmert je keuzevrijheid.

HOE TE TRAINEN?

 1. Het belangrijkste is bewust te worden van je gedragspatronen en te accepteren dat je die hebt, omdat ze je vroeger hebben geholpen. Er is dus niets mis mee, maar in bepaalde situatie kan het tegenwerken.
 2. Als je bewust bent van je gedragspatronen is het van belang te weten welk gedrag je dan wel zou willen vertonen.
 3. Vervolgens is het een kwestie van dat gedrag doen. Oefenen in verschillende situaties. Beginnend met makkelijk en in een lage mate van stress, om vervolgens steeds stressvollere situaties voor jezelf op te zoeken. 
 4. Als laatste zul je het gedragspatroon, wat je vroeger hebt ontwikkeld, nooit verliezen. Accepteer dat je dat gedrag ook hebt.

KERNWAARDEN

Voor ons gaat keuzevrijheid niet over dat je alles kunt kiezen in het leven. Dat is namelijk onzin. Het gaat over de interne keuze die je altijd hebt om te bepalen welke invloed externe situaties op jou hebben. 

Het besef dat je die keuze hebt, is wat wij als vrijheid ervaren.

LEER MEER HIEROVER

Ervaar jij problemen om eigen keuzes te maken in je leven en wil je uit deze loop komen? Bekijk dan onze Mindset Coaching

Daarnaast hebben we ook een blogpost geschreven over hoe je betere keuzes kan maken op basis van intrinsieke motivatie. Lees deze blogpost hier!

Waarom Doelen Stellen Nutteloos Is

Waarom Doelen Stellen Nutteloos Is

Doelen stellen is nutteloos? Hoe dat dan? Ik leg het je uit.  “Ik wil gaan trainen voor de 10 km.”“Ik ga voor 30K omzet deze maand.”“Ik ga Spaans leren.” Dit zijn voorbeelden die ik regelmatig hoor van mensen die een positieve verandering in hun leven willen. Ook mijn...

Lees meer
Waarom Is Hulp Vragen Zo Lastig Binnen Je Team?

Waarom Is Hulp Vragen Zo Lastig Binnen Je Team?

Deze week is de Week van het Werkgeluk. Eén van de pijlers binnen Mind the Body is geluk. Deze week is voor ons hetgeen waar het op de werkvloer om draait. Want wat heb je aan het leveren van prestaties als je niet gelukkig bent?  Voordat we ingaan op het onderwerp...

Lees meer

NEEM CONTACT OP

Hoi! Ik ben Rick!
Heb je een vraag of ben je benieuwd of dit bij jouw bedrijf past? Stuur mij dan een berichtje!

  NAAM:

  E-MAILADRES:

  NUMMER:

  BERICHT: