Wat Kun Je Als Leider Doen Om Toppresteerders Van Je Teamleden Te Maken?

Belofte: Als jij teamgenoten hebt die veel tijd van je vragen, dan gaat deze blog je tijd besparen. 5 minuten lezen die je in ieder geval een uur gaat besparen. 

Ieder team heeft ze. De toppers. De mensen die het goed doen, die begrijpen dat je het zelf voor elkaar moet boksen en tegelijkertijd moet samenwerken. Daardoor zijn ze (vaak) gelukkig en heb je er als leider nauwelijks omkijken naar.

Ieder team heeft ze. De slachtoffers. De mensen die niet lekker bezig zijn, moeite hebben hun weg te vinden en veel tijd van jou en je teamleden vragen.

In dit blog: 

 • Wat maakt slachtoffers? 
 • Wat maakt toppers? 
 • Wat kun jij als leider doen?

Slachtoffers: ‘vind me alsjeblieft goed genoeg.’

Allereerst, de slachtoffers doen het allemaal niet met opzet. Ze zijn er niet op uit om je een zure tijd te geven, maar ze ‘kunnen’ niet anders. Dat komt zo. Zij begonnen ooit in jouw bedrijf als ‘een potentieel’, maar na verloop van tijd ging er ergens iets mis: ze behaalden niet de verwachte resultaten. Dat zorgt voor een probleem. Geen erkenning. Slachtoffers zijn, net als de toppers, op zoek naar erkenning, aandacht en een reden om er te mogen zijn. Bij de slachtoffer komt deze erkenning van buitenaf en vooral van jou als leider.

PRESTATIEGERICHTE ORGANISATIES

Als je als organisatie resultaatgericht bent, en dus resultaten beloond en erkent, dan heb je alleen ‘bestaansrecht en erkenning’ als je de juiste resultaten behaald. Dat is precies wat het slachtoffer niet doet en daarom zoekt die naar andere manieren om erkenning te krijgen. Voorbeelden hiervan zijn: ‘ze hebben het zo zwaar’, ‘ze twijfelen of de omgeving wel wat voor hun is, maar nemen geen actie’ of ‘ze worden overdreven in hun gedrag.’

Kortom, ze claimen jou en de mensen om je heen om toch aandacht en een negatieve vorm van bestaansrecht en erkenning te krijgen. Dat is natuurlijk niet wat jij hen gunt als leider. Je gunt ze de wereld en de resultaten. Alleen dan moeten ze wel gedaan doen wat ze moeten doen. Jij weet dat, maar waarom doen ze dat dan niet?

TOPPERS DOEN HET NIET VOOR JOU

Om die vraag te beantwoorden, is het belangrijk om te kijken naar wat toppers doen om topper te worden. Toppers werken om een topper te worden. Net zoals jij dat hebt gedaan als leider. 

Zij begonnen ooit onderaan, haalden mindere resultaten en kregen niet de erkenning. Zij hebben zich daar echter nooit aan gestoord. Het ging hen nooit om erkenning van buitenaf, maar de trots voor zichzelf om resultaten te behalen en te groeien. Zij doen het, omdat ze het zelf willen en doen het werk omdat zij daarvoor gekozen hebben. Dat verschil, het doen voor zichzelf, maakt dat zij uiteindelijk toppers worden.

Voor een slachtoffer is dit gedrag nog niet duidelijk genoeg. Ze doen het (onbewust) voor externe omstandigheden en dan wordt het moeilijk om uit je comfortzone te komen. Help daarom iemand het voor zichzelf te doen.

Door niets te doen, geef je de ander de kans om krachtig op te gaan treden.

VAN SLACHTOFFER NAAR TOPPER? STOP MET REDDEN!

Als je op dit moment veel tijd stopt om het slachtoffer erbovenop te helpen, moet jij als leider wat anders gaan doen: stop met redden! En laat het degene voelen. Laat voelen dat ze het zelf moeten gaan doen. Met jouw harde werk ‘beloon’ je het slachtoffer. Nog meer gesprekken gaan dan geen verschil meer maken. Laat het initiatief bij henzelf. Niet om ze te straffen, en al helemaal niet omdat ze een ‘minder mens’ zijn, maar omdat jij ze nu klein houdt.

Ze hebben een les te leren dat ze voor zichzelf resultaten mogen halen, dat ze zichzelf kunnen helpen en dat jij als leider niet degene bent die hun goed laat voelen. Dat ligt bij henzelf. Oeh… spannend. Dat klopt. Ben je dan geen eikel? Wel in de ogen van het slachtoffer en dat is dan ook gelijk zijn of haar les. De reden waarom dit zo gigantisch moeilijk is voor veel leiders, is hun eigen onvermogen.

Het onvermogen om los te laten en te erkennen dat zij niet degene zijn die het verschil maken. Blijven helpen geeft de leider een goed gevoel: ‘kijk wat ik allemaal voor je doe’. Maar als blijkt dat die strategie werkt, stop daar dan mee.

LEIDERSCHAP IS MENSEN IN HUN KRACHT ZETTEN

Uiteraard ben je er als leider om je mensen verder te helpen en een veilige plek te creëren. Iemand laten afrotten is niet de weg. Maar zolang jij als leider het slachtoffer blijft redden, houd je degene klein en geef je hem of haar een reden om aandacht te blijven zoeken. Dus wat kun je wel doen?

Stel kaders

Laat iemand zelf de weg zoeken, spreek af wanneer jij nog wel gaat helpen. Bijvoorbeeld als er proactief om hulp gevraagd wordt, dan sta je klaar. Stopt het proactieve gedrag? Dan help je herinneren dat iemand het zelf moet doen.

De kracht zit in jezelf

Een slachtoffer zal eerst (veilig)‘rock-bottom’ moeten bereiken om echte verandering te gaan maken. Hoe dieper iemand gaat, hoe sterker ze eruit komen. Dat is niet altijd leuk, maar het helpt diegene het meest. Inzien dat de kracht en erkenning uit henzelf komt.

Durf te vertrouwen

Accepteer dat jij niet degene bent die het verschil gaat maken en durf vertrouwen te hebben. Het slachtoffer zal daaruit een keuze maken. Een keuze om weg te gaan of een keuze om hun shit voor elkaar te krijgen. Door niets te doen, geef je de ander een kans en het vertrouwen dat ze zelf kunnen denken en krachtig op te gaan treden.

Geduld

Verwacht niet dat dit van de één op de andere dag gebeurt. Geef het tijd en leer met je eigen weerstand om te gaan.

UITDAGING VOOR JOU ALS LEIDER

De uitdaging van wat jij kunt doen zit hem waarschijnlijk niet in het stellen van kaders. Iemand laten inzien dat de kracht in zichzelf ziet of ‘opeens’ vertrouwen. Als leider ben je goed in je vak, maar niet per se opgeleid om anderen in te laten zien dat kracht in henzelf zit. Daar zijn hele studies over. Laat dit over aan professionals. Ook het vinden van vertrouwen en geduld is niet van de een op de andere dag. Dit zijn vaardigheden die je kunt ontwikkelen.

Wil je meer leren rondom leiderschap, teamwork en zelfhulp? Dan is onze High Performance Course wat voor jou. Klik op de link om hier meer over te weten te komen. 

 

GESCHREVEN DOOR GERBEN ROOSINK
Waarom Doelen Stellen Nutteloos Is

Waarom Doelen Stellen Nutteloos Is

Doelen stellen is nutteloos? Hoe dat dan? Ik leg het je uit.  “Ik wil gaan trainen voor de 10 km.”“Ik ga voor 30K omzet deze maand.”“Ik ga Spaans leren.” Dit zijn voorbeelden die ik regelmatig hoor van mensen die een positieve verandering in hun leven willen. Ook mijn...

Lees meer
Waarom Is Hulp Vragen Zo Lastig Binnen Je Team?

Waarom Is Hulp Vragen Zo Lastig Binnen Je Team?

Deze week is de Week van het Werkgeluk. Eén van de pijlers binnen Mind the Body is geluk. Deze week is voor ons hetgeen waar het op de werkvloer om draait. Want wat heb je aan het leveren van prestaties als je niet gelukkig bent?  Voordat we ingaan op het onderwerp...

Lees meer

NEEM CONTACT OP

Hoi! Ik ben Rick!
Heb je een vraag of ben je benieuwd of dit bij jouw bedrijf past? Stuur mij dan een berichtje!

  NAAM:

  E-MAILADRES:

  NUMMER:

  BERICHT: