Teambuilding Begint Bij Jezelf: 7 Tips Voor Teambuilding

Een sterk team bestaat uit sterke personen. Dit zijn mensen die goed in hun vel zitten, weten wat ze willen, kunnen, en niet kunnen. Teambuilding begint dus bij een individu, want als één iemand zich niet op z’n plek voelt, dan kan zomaar het hele team uit elkaar vallen. In deze blog geven we dan ook zeven tips voor teambuilding die beginnen bij jezelf.

1. LEER JEZELF KENNEN

Wie ben jij? Dat kan een moeilijke vraag zijn. Niet iedereen beschikt over de juiste zelfkennis en dit is vaak de kern van een hele hoop problemen. Want hoe kun jij je grenzen aangeven als je niet eens weet wat je grenzen zijn? En hoe weet je of je een taak aankunt als je geen idee hebt van wat jouw sterke en zwakke punten zijn? Door jezelf beter te leren kennen kun je veel leren over hoe jij in het leven staat en kun je anticiperen hoe jij op verschillende situaties reageert. Zeker wanneer je vaak problemen ondervindt met collega’s is het handig om te weten waarom jij deze problemen ondervindt. Ligt het echt aan de ander zoals je steeds denkt, of zijn er ook dingen die jij zelf kunt doen om beter met de situatie om te gaan? Zelfkennis is niet iets wat je van de één op de andere dag krijgt maar iets wat je moet opbouwen en trainen. In al onze trainingen zijn er mogelijkheden om jezelf beter te leren kennen en om je grenzen te onderzoeken.

2. WERK AAN TEAMBUILDING DOOR TE LUISTEREN

“We have two ears and one mouth so that we can listen twice as much as we speak.”

Goed luisteren betekent niet dat je alleen aanhoort wat de ander te zeggen heeft. Het betekent dat je een moment neemt om te verwerken wat de ander je probeert te vertellen. Zelfs als iemand commentaar heeft op jouw gedrag. Soms zien we namelijk ons eigen gedrag over het hoofd. Het is daarbij belangrijk dat je je realiseert dat de ander je meestal niet probeert te kwetsen met commentaar. Als jouw collega’s je bijvoorbeeld vaker vertellen dat je chaotisch bent, dan is dat niet omdat ze jou pijn willen doen, maar omdat ze je iets willen geven waar je aan kunt werken. Misschien zorgt deze chaos er wel voor dat je minder goed presteert of dat anderen minder goed presteren. Door naar deze feedback te luisteren kun je eraan werken. Zo zorg je ervoor dat het hele team weer goed functioneert. Bij teambuilding is naar elkaar luisteren dan ook essentieel.

3. HERKEN DE NEGATIEVE STEM IN JE HOOFD

Iedereen herkent het: die vervelende negatieve stem in je hoofd die niks anders dan kritiek geeft. Zeker na tegenslagen of als je in stress zit. Het is vervelend, maar het is niet een stem waar je verplicht naar moet luisteren. Sterker, ik raad je aan om er niet naar te luisteren! Als je dit wel doet dan kan dit invloed hebben op jouw werk en daarmee ook (indirect) op het werk van jouw collega’s. Daarom is het belangrijk om de stem in je hoofd te leren herkennen en uit te schakelen. 

Dit doe je door de situatie die de stem voorlegt om te draaien. Als de stem zegt “dit gaat mij nooit lukken”, dan draai je dat om door jezelf af te vragen “maar wat als het wel lukt? En ook al lukt het niet, wat kan ik leren van mijn poging?”. Uiteindelijk ben jij de baas van jouw brein, ook al voelt het soms andersom. Als je altijd maar van de slechtste situatie uitgaat dan ga je ook sneller negatief denken. Zo’n patroon kan op lastig te doorbreken zijn. Met Mindset Coaching helpen wij je om vervelende patronen te doorbreken en je nieuwe, betere gedragspatronen aan te leren.

4. DURF TE DROMEN, MAAR MET EEN PLAN

Niets is zo vervelend als het hebben van goede ideeën die maar niet van de grond komen. Het kan zijn dat je ontzettend veel zin hebt om met iets aan de slag te gaan maar dat je gewoon niet weet waar te beginnen. Soms begin je dan maar halsoverkop en levert je inspanning uiteindelijk weinig op. Dit soort tegenslagen kunnen de stemming binnen een team enorm naar beneden halen en dat is wel het laatste wat je wil. Daarom is het belangrijk dat iedereen binnen het team gericht te werk kan gaan. Dit begint bij jezelf. Door jezelf aan te leren om concrete plannen te maken voor jouw doelen, kun je het hele team helpen door ze mee te nemen in jouw visie. In Onze Keuring leren we hoe je gericht kunt werken aan projecten en je enthousiasme op een goede manier kwijt kunt.

5. ONDERZOEK JOUW MOTIVATIE

Motivatie is één van de belangrijkste dingen in het dagelijkse leven. Zonder motivatie kom je je bed niet uit en krijg je niets voor elkaar. Daarom is het belangrijk dat je jouw motivatie af en toe onder de loep neemt: waarom doe je wat je doet? Haal je daar voldoende voldoening uit? Zijn er dingen die jouw motivatie in de weg staan? Door dit soort vragen aan jezelf te stellen kom je er snel genoeg achter of je nog wel op het juiste pad zit. Misschien vind je je werk fantastisch maar is er één aspect binnen het team dat je niet helemaal lekker zit. Of misschien is jouw team heel hecht maar ben je toe aan een nieuwe taakverdeling. Bij goede teambuilding is het belangrijk dat iedereen ook goed gemotiveerd is. In al onze trainingen kijken we naar jouw motivatie en leren we je om knelpunten te herkennen.

6. ZORG VOOR JEZELF ALS EEN ATLEET

Gezond presteren kan alleen als je goed in je vel zit, zowel mentaal als fysiek. Helaas wordt dit nog wel eens vergeten. Denk aan korte nachten, slecht eten en te weinig drinken. Dit soort dingen zorgen ervoor dat je prestaties achteruit gaan en daarmee ook je motivatie. Atleten weten dit en zorgen daarom altijd voor een goede balans: na een intensieve prestatie nemen zij voldoende rust zodat zij kunnen herstellen en zich voor kunnen bereiden op de volgende inspanning. Op de werkvloer is dit net zo belangrijk. Als jij niet genoeg slaapt en beweegt en niet goed eet en drinkt dan zul je je op de lange duur ellendig gaan voelen. Als meerdere mensen in hetzelfde team dit probleem hebben, dan gaat de motivatie van het team hard achteruit. In onze High Performance Course helpen wij mee aan gezonde medewerkers en helpen we ieder lid van het team om zich fysiek en mentaal beter te voelen. 

7. ZOEK BALANS TUSSEN ZELFSTANDIG WERKEN EN TEAMWORK

Zelfstandig kunnen werken is belangrijk, maar samenwerken is net zo belangrijk. Wanneer je te veel zelfstandig werkt en nooit om hulp vraagt dan zul je uiteindelijk ergens vastlopen. Daarnaast kan het ook zijn dat je zelf nooit om hulp vraagt maar wel altijd de hulpvragen van anderen beantwoordt en daardoor niet aan je eigen taken toekomt. Tot slot kan het ook zijn dat je altijd je collega’s om hulp vraagt en weinig zelfstandig doet. Het sleutelwoord bij al deze voorbeelden is dan ook balans. Wanneer je balans hebt gevonden tussen samenwerken en zelfstandig werken dan weet je precies wanneer je iets alleen aankunt en wanneer het tijd is om je collega’s om hulp te vragen. Deze balans zorgt ervoor dat het team optimaal kan functioneren. In onze training Train Like A Marine je dan ook wat jouw eigen kracht is en wanneer het tijd is om hulp in te schakelen.

WIL JE WERKEN AAN TEAMBUILDING?

Teambuilding is belangrijk voor elk bedrijf, want zonder een goed team valt een bedrijf om. Of je nou op zoek bent naar iemand die jouw team kort onder handen kan nemen of voor een langere tijd ondersteuning biedt, wij helpen je graag. Neem gerust contact met ons op!

Hoe Zorg Je Voor Psychologische Veiligheid In Het Team?

Hoe Zorg Je Voor Psychologische Veiligheid In Het Team?

Ken jij het gezegde: "spreken is zilver, zwijgen is goud"? Ik vind dit gezegde grote onzin eerlijk gezegd haha. Tegenwoordig lijkt het er namelijk op alsof we geen fouten mogen maken, het niet oneens met elkaar mogen zijn, altijd 'ja knikken' en liever onze mond...

Lees meer
De Reden Waarom Teamleden Zich Niet Volledig Uitspreken

De Reden Waarom Teamleden Zich Niet Volledig Uitspreken

Als leider wil je weten wat er speelt in het team. Weten hoe iemand denkt, hoe iemand erin zit en hoe je jouw teamleden kunt helpen het beste uit zichzelf te halen. Maar je kunt als leider helaas geen gedachten lezen. Al denk je soms van wel. Want vaak merk je dat...

Lees meer
Interpreteren Van Jouw Vertrouwenstest Resultaten

Interpreteren Van Jouw Vertrouwenstest Resultaten

Je hebt de e-mail ontvangen met de resultaten van jouw ingevulde Vertrouwenstest. Je ziet de score van elk onderdeel: prestatievaardigheden, teambuilding en energiemanagement. Lees hieronder hoe je dit moet interpreteren. wat is jouw score?     HOE TE...

Lees meer

NEEM CONTACT OP

Hoi, ik ben Sander!

Heb je een vraag of ben je benieuwd of dit bij jouw bedrijf past? Stuur mij dan een berichtje.

SANDER HOOIJMAN

Accountmanager | Mind the Body

    NAAM:

    E-MAILADRES:

    NUMMER:

    BERICHT: